Osoby ubiegające się o zakwalifikowanie do pomocy żywnościowej mogą się zgłaszać do Ośrodków Pomocy Społecznej w Sycowie, Międzyborzu i Dziadowej Kłodzie (w uzgodnionych terminach), w celu uzyskania stosownego skierowania
Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej
Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1 823,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 410,00 PLN dla osoby w rodzinie.
Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w Podprogramie - OPR i OPL uczestniczące w Programie współpracują z OPS w gminach w zakresie kwalifikowania odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych. - OPS-y wydają uprawnionym osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5) lub przekazują organizacjom listy osób zakwalifikowanych do Programu, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób (załącznik nr 7). - OPS-y we współpracy z OPR/OPL rozpowszechniają informacje o realizacji Programu wśród potencjalnych odbiorców i wskazują najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych. - Załącznik nr 5 do Wytycznych stanowi wzór skierowania wraz z oświadczeniem o dochodach do otrzymania pomocy żywnościowej, przy czym OPS wypełnia część A, natomiast osoba kwalifikowana do przyznania pomocy żywnościowej wypełnia część B wyłącznie, gdy jej aktualna sytuacja życiowa i dochodowa nie jest znana OPS-wi, tj. nie dysponuje on aktualnym wywiadem środowiskowym. Oryginał skierowania przechowuje właściwa OPL, a kopie skierowań przechowuje OPS
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym: 1) Artykuły warzywne i owocowe - Groszek z marchewką 1,60 kg, - Koncentrat pomidorowy 0,96 kg, - Dżem truskawkowy 1,20 kg,
2) Artykuły skrobiowe - Makaron jajeczny świderki 2,50 kg, - Mąka pszenna 4 kg, - Kasza jęczmienna 1,50 kg, - Płatki owsiane 1 kg - Herbatniki maślane 0,60 kg - Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne - Mleko UHT 6 l, - Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne - Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, - Szynka drobiowa 1,20 kg, - Pasztet wieprzowy 0,48 kg, - Szprot w oleju 0,68 kg.
5) Cukier - Cukier biały 4 kg,
6) Tłuszcze - Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe - Fasolka po bretońsku 1,50 kg |