Podsumowanie programu POPŻ PODPROGRAM 2017 Drukuj

Z końcem czerwca 2018 roku zakończyliśmy realizację POPŻ PODPROGRAM 2017.

Oto jego efekty

  1. We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 700 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego  w Gminach: Syców, Międzybórz, Dziadowa Kłoda.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 35,7 ton żywności;
  • 2790 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 12 warsztatów edukacyjnych połączone w „BLOKI”, w których wzięły 76 osób

6. Rodzaje warsztatów:

• Ekonomiczne                     - 6 spotkań dla    76 uczestników

• Żywieniowe                       - 6 spotkań dla    76 uczestników

• Kulinarne                           - 6 spotkań dla   76uczestników

• Niemarnowanie żywności    - 6 spotkań dla   76 uczestników